Czym różni się herbata zielona od czarnej?

herbata

Trudno o coś bardziej kojącego niż filiżanka ciepłej herbaty. Znana od tysiącleci stanowi doceniany napój ze względu na walory smakowe, jak i właściwości. Co więcej, różne rodzaje herbaty sprawiają, że każdy z łatwością może znaleźć swój ideał. Jednymi z najpopularniejszych są czarna i zielona. Sprawdź porównanie herbaty zielonej i czarnej i dowiedz się, na czym polega różnica!

Czarna herbata a zielona – jak właściwie powstają?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a z pewnością również jeden z najstarszych. Pierwsze znane wzmianki o herbacie pochodzą z Chin i to one są uznawane za jej ojczyznę. Warto podkreślić, że nie wszystko, co ląduje w kubku, faktycznie jest herbatą – prawdziwa herbata pochodzi bowiem od jednego, konkretnego rodzaju rośliny o nazwie Camellia, a wymienić można dwa jej gatunki – oba rosną w rejonie Himalajów:

  • Camellia Sinensis – z terenu Chin,
  • Camellia Assamica – z terenu północno-wschodnich Indii,

Oczywiście uwarunkowania geograficzne, klimat, czy gleba mają ogromny wpływ na finalny smak napoju, ale w znacznej mierze wpływa na niego sposób obróbki. Najpopularniejszymi rodzajami są zielona i czarna herbata różnice których poznasz w dalszej części artykułu.

Różnice – herbata zielona, czarna

Jak już wspomniano, herbata pochodzi od konkretnej rośliny, skąd więc biorą się różne jej rodzaje? Otóż wszystko zależy od sposobu obróbki tych wyjątkowych małych listków. W wielkim skrócie można określić, że gdy w grę wchodzi pełna fermentacja powstaje czarna herbata a zielona tego procesu nie przechodzi. Jest to jednak na tyle ważne zagadnienie, że warto bardziej skupić się na nim i poznać tajniki powstawania różnych herbat.

Jeżeli chodzi o to, jak powstaje zielona i czarna herbata różnice są zasadnicze. Przede wszystkim w pierwszym przypadku listków nie poddaje się procesowi fermentacji, by go zatrzymać, stosuje się różne metody – smażenie, opiekanie, podgrzewanie gorącym powietrzem lub parą wodną. Właśnie dzięki temu nie dochodzi do utleniania polifenoli, liście pozostają zielone i wypełnione katechinami.

Z kolei w przypadku czarnej herbaty zwiędnięte i wstępnie wysuszone liście są rolowane (lub rozdrabniane), co ma wspomóc proces utleniania. Liście nabierają ciemnego koloru, a związki zawarte w surowych liściach przekształcają się w teaflawiny i tearubiginy. Porównanie herbaty zielonej i czarnej oraz rozróżnienie ich ze względu na sposób obróbki, ma kluczowe znaczenie nie tylko ze względu na różnice w smakach i aromatach, zmieniają się właściwości napoju oraz proces parzenia.

Herbata zielona vs czarna – właściwości

Zestawienie herbata zielona vs czarna pod względem właściwości wymaga słowa wstępu na temat różnic w przygotowywaniu. W przypadku niewłaściwego obchodzenia się z tym produktem nie można liczyć na to, że działanie herbaty będzie właściwe. Przede wszystkim warto zadbać, by woda przeznaczona do przygotowywania herbaty była świeża, najlepiej źródlana, ponieważ zawartość minerałów może wpłynąć na walory smakowe.

Ponadto istotny jest sposób parzenia herbaty – w przypadku czarnej temperatura wody powinna wynosić 98℃, a optymalny czas parzenia to ok. 2-3 minuty. Z kolei zielone herbaty wymagają niższej temperatury 70-80, a czas parzenia wpływa na sposób działania – 2-3 minuty parzenia sprawią, że herbata pobudzi, a zostawiając liście na 4-6 minut, napar zadziała uspokajająco. Wiedząc już, jak obchodzić się z obydwoma rodzajami herbat, warto poznać korzyści, jakie może przynieść jej picie, w przypadku herbaty czarnej są to m.in.:

  • Spowolnienie procesów starzenia,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Pozytywny wpływ na koncentrację,
  • Pozytywny wpływ na układ krążenia,
  • Wzmocnienie układu odpornościowego,
  • Zapobieganie próchnicy.

Wiesz już, jakie właściwości ma czarna herbata a zielona? Czym odznacza się ten rodzaj herbaty?

  • Stanowi wsparcie w walce z nadwagą,
  • Wpływa pozytywnie na kondycję skóry.
  • Wspomaga regulację poziomu cukru we krwi,
  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym,
  • Reguluje wydzielanie żółci i pomaga przy nadkwasocie,
  • Wspomaga wydzielanie toksyn z organizmu.

Porównanie herbaty zielonej i czarnej pozwala na docenienie tego wyjątkowego napoju. Zdecydowanie warto wprowadzić ją do codziennej diety, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na właściwości zdrowotne. W tym celu warto wybrać odpowiedni sklepkawa.pl, który zagwarantuje jakość produktów.