Ryż odgrywa kluczową rolę w dietach ludzi na całym świecie, będąc jednym z najważniejszych składników żywieniowych. Jest nie tylko źródłem energii, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. ...

Pieczywo występuje pod wieloma postaciami, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś smacznego. Przy wyborze chleba warto mieć na uwadze nie tylko jego walory smakowe. Znaczenie ma przede wszystkim wartość odżywcza. Jeśli ktoś dba o sylwetkę, chce schudnąć, to powinien zwrócić uwagę także na kaloryczność pieczywa. Jest ona zmienna, zależna od wielu czynników. Pieczywo może być pszenne, żytnie, mieszane, orkiszowe, bezglutenowe, razowe. Pora zastanowić się nad tym, ile ma kromka chleba kcal i jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy. ...

Makaron jest to popularny składnik wielu potraw na całym świecie.Jest to  produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj oraz innych składników. Jego gama zastosowań , oraz kształtów jest niezwykle rozwinięta. ...