Bigos w świetle reflektorów

adobestock 692555116 Bigos w świetle reflektorów

Bigos to danie o niezwykle bogatej i urozmaiconej tradycji. Rozwój opisywanej dzisiaj strawy wymagał wiele czasu, stając się prawdziwie kultową pozycją na polskich stołach. Jednak, w dzisiejszym świecie to właśnie media społecznościowe potrafią szybko i skutecznie spopularyzować nawet najbardziej konserwatywne i wiekowe przepisy. Podobna historia miała miejsce w Holandii!

Fenomen polskiej strawy

Doskonale pokazuje to nietypowa sytuacja, której głównym bohaterem stał się niejaki Allard Gooshouwer, przedstawiciel portalu internetowego dla sportowców – Train and Gain. To bowiem wymieniony trener personalny odkrył fantastyczne danie i postanowił się nim podzielić ze swoimi widzami.

Jak się okazało, efekt przerósł najśmielsze oczekiwania autora, a sam bigos zyskał ogromną popularność wśród tamtejszych sportowców. Bigos stał się bowiem fantastyczną odpowiedzią na ogromne zapotrzebowanie dietetyczne atletów. W tym miejscu należy podkreślić ogromną rolę mediów społecznościowych oraz samych influencerów w procesie wzbudzania zainteresowania odpowiednimi postawami i zachowaniami. Trendy kulinarne mogą bowiem szybko przyczynić się do wzrostu popularności konkretnych dań, czego najlepszym przykładem jest właśnie polski bigos!

Kto powinien spożywać bigos?

Bigos jest niezwykle wszechstronny i uniwersalny, dlatego dociera do szerokiego grona miłośników kuchni. Koncentrując się na sportowcach, danie to przypadnie do gustu wszelkiego rodzaju biegaczom i lekkoatletom, którzy potrzebują bardzo duże ilości energii, zapewniając sobie dostęp do wydajnego źródła paliwa.

Innym przykładem jest atleta, skupiający swe wysiłki na wzmacnianiu siły mięśni. Osoby dźwigające ciężary z pewnością ucieszą się z dużej ilości białka, wspierając budowę masy mięśniowej, ale także proces regeneracji. Co więcej, bigos jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników sportów zimowych. Mroźna aura może bowiem osłabić organizm sportowców, a szybki zastrzyk kalorii niweluje negatywny wpływ niskich temperatur.

Bigos dedykowany jest również sportowcom wytrzymałościowym, w tym kolarzom, maratończykom oraz triathlonistom. Na koniec warto podkreślić, że polska strawa jest ciekawą alternatywą dla wegetarian. Posiłek ten można bowiem bardzo łatwo dopasować do indywidualnych potrzeb, zastępując mięso zupełnie innym składnikiem!