Dowiedz się, ile ma kromka chleba kcal i po jakie warto sięgać pieczywo

kromka chleba Dowiedz się, ile ma kromka chleba kcal i po jakie warto sięgać pieczywo

Pieczywo występuje pod wieloma postaciami, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś smacznego. Przy wyborze chleba warto mieć na uwadze nie tylko jego walory smakowe. Znaczenie ma przede wszystkim wartość odżywcza. Jeśli ktoś dba o sylwetkę, chce schudnąć, to powinien zwrócić uwagę także na kaloryczność pieczywa. Jest ona zmienna, zależna od wielu czynników. Pieczywo może być pszenne, żytnie, mieszane, orkiszowe, bezglutenowe, razowe. Pora zastanowić się nad tym, ile ma kromka chleba kcal i jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy.

Ile ma kromka chleba kcal?

Pieczywo gości na polskich stołach od wieków, ale wiele osób nawet nie wiem, ile ma kromka chleba kcal. Ma to znaczenie przede wszystkim dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Mogą zredukować masę ciała dzięki deficytowi kalorycznemu. Pojawia się wobec tego konieczność znajomości kalorii poszczególnych produktów spożywczych i ich obliczanie.

Kromka chleba nie jest kaloryczna, ale na jednej najczęściej się nie kończy. W zależności od rodzaju pieczywa, liczba kalorii będzie mniejsza lub większa. Ile ma kromka chleba kcal? Odpowiedź brzmi od 60 do nawet 90 kcal. Na kaloryczność wpływa kilka czynników, przede wszystkim rodzaj pieczywa, jego skład, typ i ilość dodatków.

Kaloryczność poszczególnych rodzajów chleba

Nie brakuje miłośników tostów, którzy wybierają chleb tostowy. Rewelacyjnie nadaje się do tostera lub opiekacza. Na jego korzyść przemawia długotrwała świeżość, mała podatność na wysychanie i twardnienie. Chleb tostowy jest miękki i słodkawy, a po przypieczeniu przyjemnie chrupie. Trzeba jednak liczyć się z większą kalorycznością, bo kromka chleba pszennego ma 92 kalorie. Mniej kaloryczne będzie pieczywo pełnoziarniste, czyli 71 kalorii w kromce.

Z kolei w kromce chleba pszennego znajduje się 65 kcal, ale jeśli ktoś sięga po kromkę pity pszennej, to ilość kalorii wzrasta do 80. Pieczywo pszenne uznaje się za najmniej wartościowe, bo do jego produkcji wykorzystywana jest rafinowana mąka, uboga w błonnik i składniki odżywcze. Można wobec tego mówić o pustych kaloriach. Zdecydowanie zdrowiej jest sięgać po chleb razowy, który zapewnia uczucie sytości na długi czas. Wynika to ze sporej zawartości błonnika pokarmowego. W kromce razowca znajduje się 75 kcal. Godny polecenia jest pumpernikiel, bogaty w składniki odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe. Kromka to zaledwie 65 kcal.

Jakie jest najzdrowsze pieczywo?

Trudno wyobrazić sobie życie bez pieczywa, ale warto szukać zdrowych zamienników przetworzonego jedzenia. Jedzenie chleba z rafinowanej mąki pszennej nie ma żadnego prozdrowotnego aspektu, dlatego lepiej z niego zrezygnować i zastąpić czymś bardziej wartościowym. Godny polecenia będzie chleb pieczony na zakwasie. Cechuje się zbitą formą, jest zdatny do spożycia przez długi czas. Dużą wartość odżywczą ma chleb orkiszowy, który coraz łatwiej dostać w stacjonarnych sklepach, piekarniach. Orkisz ma sporo błonnika, jest w nim także białko, nie brakuje witamin i minerałów.

Jeśli ktoś szuka zdrowego pieczywa, to można mu polecić chleb wieloziarnisty. Najczęściej wzbogaca się go o pestki dyni i słonecznika, rozmaite nasiona. Jeśli ktoś chce mieć dobrze zbilansowaną dietę, to można mu go śmiało polecić. Dodatki w postaci sezamu, siemienia lnianego i ziaren zbóż podnoszą walory smakowe i odżywcze pieczywa. Można wybrać także chleb żytni, który ma sporo błonnika pokarmowego. Najczęściej wypieka się go z nieoczyszczonej mąki. Trzeba jednak uważać, bo dla niektórych może być ciężkostrawny.