Wiele się w ciągu ostatniego czasu mówi o wpływie spożywanego pieczywa na stan zdrowia. W różnych poradnikach często odradzane jest spożywanie pieczywa pszennego, a zamiast niego zaleca się włączenie do diety chleba orkiszowego. Czy chleb orkiszowy jest zdrowy i faktycznie warto go spożywać?
Czy orkisz jest zdrowy?
Jeśli chcemy wiedzieć, czy chleb orkiszowy jest zdrowy, warto najpierw dowiedzieć się, czy sam orkisz uważany jest za zdrową roślinę. Czy spożywanie orkiszu może przynieść jakieś pozytywne skutki dla organizmu? Wbrew pozorom jest to bardzo ważna kwestia, gdyż często można usłyszeć opinię, że orkisz tak naprawdę nie jest zbyt zdrowy. Jest to jednak absolutna nieprawda i powszechnie powielany mit. Dzięki temu, że orkisz przez wiele lat nie był uprawiany, a tym samym nie doszło do jego modyfikacji genetycznej, zachował naprawdę wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Chleb orkiszowy zawiera w swoim składzie sporo witaminy A, D i E, a także jest świetnym źródłem białka. Dodatkowo jedząc go, dostarczamy do swojego organizmu sporo wapnia, selenu, cynku i miedzi, czyli niezwykle ważnych dla poprawnego funkcjonowania całego ciała minerałów.
Chleb orkiszowy a odchudzanie
Osoby podejmujące próby zrzucenia zbędnych kilogramów zwykle w dużym stopniu ograniczają spożywanie pieczywa. Często w stosowanych dietach wyraźnie zaznaczone jest, że pieczywo jest dość tuczące i przy próbie pozbycia się nadmiarowej tkanki tłuszczowej powinno się wykluczyć z jadłospisu chleb. Czy chleb orkiszowy jest zdrowy i powinien być spożywany na diecie odchudzającej?
Wiedzieć trzeba, że oprócz bardzo dobroczynnego dla zdrowia składu bogatego w liczne witaminy i związki mineralne, chleb orkiszowy jest dodatkowo stosunkowo nisko kaloryczny. 100 gramowa porcja to zaledwie 240 kalorii, więc średniej wielkości kromka takiego chleba dostarcza do ciała jedynie 100 kalorii. Spalenie takiej ilości zajmuje 10 minut przeciętnego wysiłku fizycznego.
Czy chleb orkiszowy ma jakieś wady?
Czy chleb orkiszowy jest zdrowy? Zdecydowanie tak, gdyż jest niskokaloryczny, a także zawiera w sobie mnóstwo bardzo ważnych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Warto jednak zastanowić się, czy jest on całkowicie wolny od wad? Oczywiście nie, gdyż chleb orkiszowy ma w swoim składzie gluten, co skreśla go z jadłospisu wielu osób. Rzecz jasna nie powinny go pod żadnym pozorem spożywać osoby chorujące na celiakię, lecz jest on odradzany także tym, którzy są na gluten uczuleni lub mają po jego spożyciu problemy żołądkowe.