Syrop z cebuli jest skutecznym środkiem stosowanym przy bólu gardła i przeziębieniu jeszcze przez nasze prababcie. Dzięki zawartym w cebuli składnikom bioaktywnym ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wykrztuśne, dlatego przynosi ulgę w kaszlu i pomaga organizmowi zwalczyć infekcję.
Syrop z cebuli – właściwości
Stosowanie naturalnego syropu z cebuli ma wiele zalet – jest smaczny, tani, łatwy do przygotowania, wolny od niepotrzebnych składników i do tego rzeczywiście bardzo skuteczny. Syrop przejawia liczne właściwości prozdrowotne, które możesz wykorzystać w przypadku infekcji. Dlaczego nie spróbować przy najbliższej okazji!
Dlaczego syrop cebulowy jest skuteczny? Wszystko to za sprawą licznych związków bioaktywnych, mających wpływ na nasze zdrowie, są to między innymi: allina, allicyna, kwercetyna, witamina C, witamina B6, kwas foliowy, potas i cynk. Wszystkie te składniki połączone razem będą skutecznie wspierały cały organizm w walce z chorobą.
Jakie właściwości ma syrop z cebuli?
- Przeciwzapalne, dzięki zawartości licznych składników aktywnych, między innymi alliny. Chore gardło, krtań, oskrzela lub zatoki nie będą miały przy tym naturalnym środku żadnych szans.
- Antybakteryjne. Hamuje mnożenie się bakterii, między innymi tych odpowiedzialnych za ból gardła i kaszel.
- Przeciwwirusowe. Zawarte w cebuli kwercetyna i allicyna to silne substancje o działaniu zwalczającym wirusy, dzięki czemu łatwiej jest pokonać infekcję, na przykład grypę.
Syrop cebulowy – podstawowy przepis
Zwykłe przeziębienie przechodzi zazwyczaj samo, jednak szybciej pokonasz je, sięgając po skuteczne środki, łagodzące objawy. Nawet nie mając w domu żadnych leków, możesz wspomóc się podczas infekcji. Jeżeli cenisz domowe sposoby, koniecznie wypróbuj najprostszy z możliwych środków, jakim jest domowy syrop na bazie cebuli i miodu, syropu klonowego lub cukru. Do jego przygotowania postaraj się użyć składników najlepszej jakości, na przykład ekologicznych cytryn i prawdziwego miodu ze sprawdzonej pasieki.
Jak go przygotować?
- Cebulę wystarczy obrać i pociąć na małe kawałki, które następnie umieszcza się w większym słoiku.
- Na górę posiekanej cebuli należy wylać cztery łyżki płynnego miodu, tyle samo syropu klonowego lub cztery łyżki cukru, wszystko jedno jakiego.
- Taką miksturę trzeba dobrze wymieszać i przykryć. Później pozostaje już tylko czekać, aż powstanie słodki i skuteczny syrop. Słoik powinien stać w temperaturze pokojowej.
- Po 2-3 dobach syrop należy przecedzić i zamknąć szczelnie w nowym wyparzonym słoiczku lub butelce, w takiej formie musi być przechowywany w lodówce, gdzie można go trzymać przez około 2 tygodnie.
Co jeszcze dodać do syropu z cebuli?
Podstawowy przepis na syrop wymaga użycia zaledwie dwóch składników, które prawie zawsze mamy w domu, ale żeby wzbogacić miksturę, zarówno jeśli chodzi o właściwości, jak i smak, możesz też sięgnąć po inne składniki takie jak:
- czosnek – podobnie jak cebula zawiera allicynę o właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych, zwiększy zatem moc syropu
- imbir obrany i posiekany – rozgrzewa i przejawia właściwości przeciwzapalne, poprawia też smak mikstury, ponieważ równoważy słodycz cebuli i miodu lub cukru
- cytryna w formie soku – jest bogata w witaminę C i inne składniki bioaktywne, ponadto wpływa pozytywnie na smak
- goździki w całości – mają właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne
- cynamon, najlepsza będzie kora, ewentualnie cała laska – dodaje preparatowi niezwykłego aromatu i wzmacnia jego działanie
- świeży tymianek lub rozmarynu – dzięki nim syrop zyskuje jeszcze lepszy smak, ponadto łagodzą one kaszel i zmniejszają ból gardła
Jak stosować syrop cebulowy?
Syropu z cebuli najlepiej nie stosować na czczo, ponieważ może podrażnić żołądek. Zalecane jest picie go po posiłku, regularnie, najlepiej 3-4 razy dziennie. Optymalną jednorazową dawką dla dorosłych jest łyżka stołowa, a dla dzieci łyżeczka do herbaty. Nie powinno się go podawać niemowlętom, natomiast w małych ilościach można go stosować również u małych dzieci. Ponieważ jest to środek przygotowywany w domu bez żadnych dodatkowych konserwantów, warto za każdym razem przed użyciem sprawdzać, czy wciąż jest świeży.
Czy syrop na bazie cebuli można stosować profilaktycznie? Wbrew temu, co można niekiedy znaleźć w poradnikach dotyczących zdrowego trybu życia, lepiej tego nie robić. Preparat ten ma bardzo silne działanie i może podrażniać żołądek i jelita, może też wpływać na ciśnienie. Nie zaleca się stosowania go przez dłuższy czas, dlatego warto po niego sięgać wyłącznie w przypadku konkretnego problemu.
Przeciwwskazania
Chociaż syrop na bazie cebuli jest produktem naturalnym, niestety nie każdy może go używać. Oprócz niemowląt nie powinny go stosować osoby zmagające się z chorobami żołądka, wątroby i nerek, a także mające kłopoty z tarczycą, nadciśnienie lub padaczkę. W przypadku alergii na miód należy syrop przygotować z cukrem lub syropem klonowym. Jeśli uczulenie powodują inne składniki, trzeba je pominąć. Przez cały okres kuracji warto obserwować reakcję organizmu – czy następuje poprawa, czy może pogorszenie. W przypadku silnych dolegliwości żołądkowych czy pojawieniu się refluksu trzeba przerwać przyjmowanie syropu. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży i karmiące piersią, najlepiej, by skonsultowały się ze swoim lekarzem, w celu upewnienia się, że mogą przyjmować tę skuteczną, ale silną domową miksturę.
Przy najbliższej sposobności wypróbuj syrop z cebuli dla siebie i swoich domowników. Będziesz zaskoczony efektami!