Makaron jest to popularny składnik wielu potraw na całym świecie.Jest to produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj oraz innych składników. Jego gama zastosowań , oraz kształtów jest niezwykle rozwinięta.
To ile zawiera makaron kcal, zależy od wielu czynników. Są to np:
- rodzaj makaronu
- sposób przygotowania
- dodatki, które są dodawane do dań z makaronem
Kaloryczność w zależności od rodzajów makaronu.
Makaron jest makaronowi nierówny. Jego wartości odżywcze i kaloryczność są zależne od jego rodzaju.
Oto krótka lista ilości kcal w makaronie, oparta na podziale na rodzaje makaronów:
- 100 g ugotowanego makaronu – od 110 do 130 kcal
- 100 g suchego makaronu – około 350 kcal.
- 100g makaronu ryżowego – 109 kcal po ugotowaniu.
- 100g makaronu pełnoziarnistego – około 124 kcal.
- 100g makaronu spaghetti – około 154 kcal.
- 100 gram makaronu nitki – około 140 kcal.
- 100 g makaronu swojskiego, jajecznego- około 129 kcal
Wniosek jest taki, że makaron nie jest tak kaloryczny jak początkowo mogło się zdawać.
Wartości odżywcze makaronu.
Ilość zawartych w makaronie kcal, to jednak nie jest wszystko. Makaron jest także bogatym źródłem składników odżywczych, jednak wartości te moga być niewspółmierne .Oto niektóre ze składników odżywczych makaronu:
- węglowodany- makaron jest przede wszystkim źródłem węglowodanów
- białko
- tłuszcze
- błonnik
- witaminy i minerały- witaminy B1, B6, kwas foliowy oraz żelazo i magnez
Wartości te bedą różnić się od rodzaju makaronu. W makaronie pszennym wartości odżywcze będą mniejsze, a np. makaron pełnoziarnisty będzie posiadał więcej błonnika.
Do czego można porównać kaloryczność szklanki makaronu?
Kalorie jakie zawiera szklanka makaronu ( około 65 g), można porównać do kalorii zawartych w 4 jabłkach, 2 plastrach sera żóltego, 2 kromek chleba, 3 szklanek coli. Dobrym porównaniem jest też 12 łyżeczek cukru, lub 1,5 szklanki mleka.
Kalorie w makaronie pochodzą w 12% z białka, 84% z węglowodanów i 4% z tłuszczy.
Czy istnieje makaron 0 kcal?
Makaron zawsze ma wartość energetyczną wyższą niż zero. Więc niestety ale bezkaloryczny makaron nie istnieje. Jednak dzięki jego niskiej wartości energetycznej ,mogą jeść go nawet osoby na diecie, przy uwzględnieniu niskokalorycznych dodatków.
Wpływ makaronu na odchudzanie, oraz jego indeks glikemiczny.
Makaron jest produktem o średniej kaloryczności. Pośród produktów zbożowych da się znaleźć zdecydowanie mniej , ale również bardziej kaloryczne produkty. Podczas odchudzania, jednak nie warto brać pod uwagę tylko ilość kcal, ale także wartości odżywcze.
Wartości odżywcze, jakie są zawarte w makaronie pozwalają na włączenie go do diety, pomimo niezbyt niskiej kaloryczności.
Indeks glikemiczny makaron ma na tyle niski poziom ,że można go polecić, zarówno diabetykom jak i osobom na diecie.
Jak spalić kalorie powstałe po zjedzeniu 100g makaronu?
Aby spalić kalorie 100 gram ugotowanego makaronu najlepiej jest wykonać efektowne i skuteczne ćwiczenia. Oto niektóre z nich:
- pływanie – około 10 minut
- bieganie z umiarkowaną prędkością – około 15 minut
- jazda na rowerze – około 20 minut
- trening na siłowni – około 15 minut
Wartości te są przybliżone i mogą zależeć od indywidualnych cech organizmu.
Podsumowując makaron inie jest tak straszny, jak się wydaje. Chodź nie jest on bezkaloryczny, to jednak jego wartość odżywcza nie jest na tyle duża, by była potrzeba odmawiać sobie tego przysmaku. Naprawdę warto włączyć go do swojej diety, jednak nie zapominając o umiarkowaniu i zróżnicowaniu spożywanych posiłków.